Verslag Survival van Iet van Os Geplaatst op: 30 okt

14e Survival 2014 te Borger
Het is Zaterdag de 13e September.
Vandaag voor ons de 9e keer dat we mee doen aan dit geweldige spektakel dat jaarlijks georganiseerd wordt door de KNON uit Borger en de RHGD.
Wij, Henk en Iet van Os, doen al jaren mee met onze ODHers (Oud Duitse Herders) Raya en Biku. Sinds een aantal jaren hebben we een vast groepje waar mee we ons elk jaar weer opgeven
DSC_0333
Dit keer deden ook, als vertrouwd, Conny en Theo met hun ODH-reu Chango mee en ze hadden kleinzoon Leroy meegenomen met hun kruising Eddy. Elly die ook al jaren meedoet liep mee met haar jongste ODH-er Chumana en ze had onze jongste telg meegenomen, Samuel, die met de half jaar jonge spaniel Tara vandaag mee mocht doen. Tara ging natuurlijk nog veel in de doggyride en mocht af en toe even met de grote honden mee doen. Zoals elk jaar was de opkomst weer groot en het weer werd fantastisch. Bij aankomst ’s ochtends op het veld in Borger werden we ontvangen met een lekker bakkie koffie en een stuk cake. Vele oude bekenden konden we ondertussen even begroeten en wat bijkleppen. Dan wordt het tijd en hopen we dat iedereen er is, ( Elly was er nog niet en dat zijn we van haar niet gewend), dus even bellen…
Ondertussen openen Janine en Annemiek de dag en geven iedereen nog de nodige instructies voor als we onderweg gaan.
Gelukkig kwam Elly ook nog net op tijd aan..
Als alle groepen dan klaar zijn en hun honden in het gareel hebben, hahaha, kunnen de eersten gaan vertrekken via twee routes, de andere groepen beginnen met de onderdelen op het veld.
Wij zaten in groep 4 en begonnen met de Hondsrugroute over de velden en langs de hunebedden. De doggies hadden elkaar ondertussen al besnuffeld en begroet en dus waren we er klaar voor.
Dit jaar hadden we een systeem met kraaltjes, totaal anders als andere jaren en het duurde even voordat we het in de gaten hadden hoe dit nou precies ging. Theo onze navigatieleader zag het ook niet, maar met hulp van ons allen kwamen we er uit en konden we op weg.
De tocht verloopt goed tot vlak bij de eerste post, waar de kraaltjes volgens ons toch niet helemaal kloppen. Theo wil ons rechtsaf hebben, maar daar heb ik toch geen goed gevoel over, dus net op tijd toch maar links af gegaan waar we bij het eerste hunebed en onderdeel aan kwamen. Baas en hond moesten op het hunebed en onder de hunebed door. Een klein stukje verder bij de volgende post stonden hobbelfietsen, grote steppen en stelten waar baas en hond zich mee konden uitleven. Ja, en dat valt niet altijd even mee… Als je hond nu maar rustig blijft dan kan baas zich concentreren op die rare fiets of step …
En ja, stelten lopen deden we vroeger zoveelen nog niet verleerd bleek wel, maar met hond erbij aan de lijn toch wel een uitdaging. Verder ging de tocht en af en toe natuurlijk plaatjes schieten… we komen bij het laatste onderdeel van het ochtendgedeelte, we mogen de honden op de brancard leggen of laten zitten, en de bazen mogen de honden dragen.
En wat deden ze het goed, ook onze jongsten Samuel en Tara hebben er erg veel plezier in. Als iedereen is geweest gaan we weer richting het veld en hadden we eerst pauze. De doggies verzorgd met water en toen even lunchen, onder de partytent. Toen er weer tegen aan voor het middag gedeelte. We mochten eerst op het veld op een koord gaan balanceren en je hond vast gemaakt aan de baas. Wat een behendigheid werd er getoond door die bazen zeg…
De middag wandelroute ging door het Hunzedal.
Daar wachtte ons natuurlijk het kano spektakel, wat niet is weg te denken op deze survival. Helaas gaan de oudjes en de jongste telg Tamara niet in de kano en zo bleven, Elly met Chumana, Samuel en Ik, ( Iet), met Biku over .. Het was zelfs warm dus het was zweten tijdens het kanoen.. Biku blijft normaal altijd rustig zitten maar dit keer vrij onrustig, ook omdat Raya vanaf de kant steeds het water in ging. Hij hield alles in de gaten, tot halverwege ging het goed en toen ging hij dus ook het water maar in. Ze hebben een groot gedeelte mee gezwommen. Veilig en wel zijn we aangekomen en wandelden we verder door het mooie dal. We kwamen aan bij het vlot gebouwd door de scouting…. Daar moesten we met de groep naar de overkant. Elly bleef alleen aan de andere kant lopen, omdat het gras daar te hoog was voor de doggyride. Toen de groep weer compleet was hebben we natuurlijk zoals elk jaar weer een groepsfoto gemaakt. Nog een paar kilometer wandelen en dan konden de honden nog door een greppel kruipen onder een zeil door, geen probleem voor onze kanjers. En dan zijn we weer op het veld waar nog een aantal leuke onderdelen ons te wachten staan.
Maar eerst even wat drinken voor baas en hond. Dan mogen we naar de tokkelbaan, ook al zo’n spektakel. Wat hebben we een lol en plezier, onze jongste Samuel krijgt er geen genoeg van. Eerst met Chumana naar beneden en dan nog een keer alleen. Ook Leroy en Eddy die best wel bang is voor veel dingen doet het vandaag geweldig en wat een geduld heeft Leroy … prachtig.. Ook Henk gaat natuurlijk met Raya, onze oudste van het stel al bijna 10 jaar, maar vind het nog steeds leuk. Ook Biku gaat met mij en hij met z’n bijna 9 1/2 is een kanjer..Theo neemt Chumana omdat Chango te onrustig was en komen ook veilig beneden aan. Dan mogen we naar de hindernisbaan, ook altijd een succes. Wat een fanatisme bij baas en hond. Vooral Chango is niet te houden en we liggen dan ook soms in een deuk als we Theo en Chango samen bezig zien. Kleine Samuel en Tara zijn een voorbeeld en doen het super goed. Ondanks dat Samuel erg moe was, ging hij gewoon door en instrueerde Tara precies hoe het moest.. Daar kunnen de oudjes nog van leren… Chumana van Elly ook nog maar een dik jaar jong is ook nergens bang van en gaat als een speer.. Raya en Biku vinden dit onderdeel altijd ook erg leuk om te doen. Erop eronder of erdoor, altijd spannend en succes..
Het laatste onderdeel het dobbelsteen spel was leuk, maar voor onze honden was de dobbelsteen toch interessanter dan de opdrachten hahaha. Ze zagen ze aan voor een bal en ja dan weet je het wel met ODH-ers… Dan zitten de 10km en onderdelen er op voor vandaag. Nog lekker nagenieten met een drankje en bijkleppen met wat mensen en gaat een gedeelte van onze groep helaas naar huis, aan alles komt een einde.
Maar wij, Elly, Samuel en de doggies blijven nog voor de BBQ ,waar we deze heerlijke dag mee afsluiten. Zoals elk jaar hebben we weer super genoten en mag ik dit ook namens de hele groep zeggen.
Organisatie , KNON-RHGD Bedankten tot volgend jaar!!
Iet van Os ,namens
Groep 4 ODHers en baasjes

Terug naar vorige pagina.